Organisaties ontdekken in Corona-tijd massaal de digitale mogelijkheden. Online oplossingen om op afstand te vergaderen waren al langere tijd beschikbaar, maar worden nu voor het eerst op grote schaal gebruikt. Niet door de vooruitziende blik of het innovatie vernuft van iemand uit de organisatie, maar door het simpele feit dat het nu even niet anders kan.
Ook andere kansen worden gezien en benut. Variërend van klein tot groot. Mensen die noodgedwongen thuis werken komen tot de conclusie dat het nu het moment is om de muren maar weer eens van een frisse kleur te voorzien. In grote getale begeven zij zich naar de plaatselijke bouwmarkt. En ook voor bedrijven biedt de crisis soms kansen. Aannemers voor infrastructurele projecten liggen nu dikwijls voor op schema, omdat het werk door de rust op straat minder vaak hoeft te worden onderbroken. De overheid is naar verluidt al in gesprek met bouwers om grote projecten naar voren te halen. Op metaniveau zien we onder meer dat politieke partijen wereldwijd met een groene agenda in de schone lucht-cijfers aanleiding zien om regeringen op te roepen nu de noodzakelijke maatregelen te treffen om het milieu te beschermen. Het ijzer wordt immers gesmeed als het heet is.
In de bestuurskunde noemen we dit ‘windows of opportunity’. Door de Corona-maatregelen ontstaat een unieke set van omstandigheden, waardoor oplossingen die vaak al voorhanden waren, nu ineens het actuele antwoord bieden op nieuwe vragen.
Maar waar kansen zijn, zijn ook bedreigingen. Ook variërend van klein tot groot. Zijn de mensen die noodgedwongen thuiswerken wel echt aan het werk, of staan zij in de tijd van de baas de muren te sauzen? Berichten duiken op van meer of minder malafide bedrijven die een slaatje willen slaan uit de gemeenschappelijke angst: variërend van mondkapjes voor woekerprijzen, bedrijven die ten onrechte financiële steun van de overheid vragen, tot zieke geesten die oudjes opbellen en bankgegevens opvragen om zogenaamd antibacteriële bankpassen op te kunnen sturen. Op metaniveau buigen juristen in binnen- en buitenland zich over de rechtsstatelijke vraag hoe de overheid binnen de eigen bevoegdheden kan blijven in deze bijzondere tijd: is er sprake van overmacht of van een noodtoestand? Dreigen grondrechten, zoals eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer, niet ondergesneeuwd te raken door de grote uitdagingen van deze tijd? Ligt machtsmisbruik op de loer? Het ontwikkelen van een overheidsapp in deze tijd gaat dus gepaard met grote vragen.
Experts waarschuwen ondertussen voor oplichting, fraude en misbruik, in een tijd waarin een gevoel van solidariteit meer aan de oppervlakte lijkt te verschijnen. ‘De gelegenheid maakt de dief’ is dan ook bittere realiteit. Juist nu is het publieke ongenoegen voor lieden die zich schuldig maken aan dit soort praktijken, extra groot. En ook daar zien we een window of opportunity: strenger straffen heette voor sommigen al de oplossing te zijn, de ideale gelegenheid dient zich nu wellicht aan.
Meer weten? Neem gerust contact op.