Algemeen

‘Ganzenborden’ met B&W

Recent waren collega en ik te gast bij het college van B&W van een gemeente, ergens in het midden van het land. Wij mochten ons integriteitsspel Reflect Select voor het eerst uitproberen.

 

ganzenbord-bing

Wat is Reflect Select?
Reflect Select is een zogenaamde serious game. Reflect Select is een bordspel met elektronische dilemmabox, voor maximaal zes personen. Het spel kent drie vraag- of dilemmacategorieën: het primaire proces, gedrag op het werk en open vragen. Elke keuze van een speler wordt beloond of bestraft, zoals op het beeldscherm wordt getoond, of op grond van het teamoordeel.

Het gaat in het spel Reflect Select om de strijd tussen normen en doen. Om te winnen, moeten de spelers kiezen, in dialoog gaan en samenwerken. De opzet van het spel leidt tot bewustwording van problemen en bewustwording van oplossingen. Het spel stimuleert en het spel provoceert.

Een simpel spelletje?
Na een korte uitleg van Irene en mij, kwamen de deelnemers er ook al snel achter dat het niet louter een simpel spelletje ganzenborden was. De gegeven antwoorden en – nog belangrijker – de daarbij genoemde motieven, werden niet zonder slag of stoot geaccepteerd door de andere deelnemers, zeker niet wanneer zij op achterstand stonden. Waar rechttoe-rechtaanproblemen vaak vragen om een rechttoe-rechtaanoplossing, kan men immers niet verwachten dat er voor elk onredelijk probleem ook een redelijk antwoord bestaat. Zo zijn er tussen zwart en wit een hoop tinten grijs te onderscheiden, de ene tint wat donkerder dan de andere.

Door het spelelement, werden de deelnemers gedwongen om in een kort tijdsbestek morele vragen te beantwoorden, terwijl de beloning afhing van de kwaliteit van de gegeven antwoorden. Stel, je bent wethouder en je wordt gevraagd om zitting te nemen in het stembureau, straks op 19 maart. Ga je dan op het aanbod in? Of schuif je iemand anders naar voren? Ben je nu juist een betrokken politicus of ben je bang dat mensen weleens zouden kunnen denken dat je er alleen maar zit om zieltjes te winnen? En wat doe je als jij het in principe verkeerd vindt, maar jouw collega-wethouder van een andere partij wel zitting neemt?

Ervaringen
Na afloop van het spel, hebben wij de deelnemers gevraagd naar hun ervaringen. Afgezien van opmerkingen en tips over enkele ‘kinderziektes’, was het beeld onverdeeld positief. Enkele punten van feedback die wij ontvingen:

  • ‘De vorm is prettig en laagdrempelig. Het schept de mogelijkheid om jouw collega-collegeleden aan te spreken daar waar zij een andere opvatting hebben.’
  • ‘Het spel is luchtig, dat is positief. Wel is het belangrijk om voldoende vaart in het spel te houden, zodat niet elke vraag verzandt in een discussie. Toch is het ook nuttig om te zien dat collega’s dilemma’s anders interpreteren. Het geeft aan dat niet iedereen hetzelfde tegen een probleem aankijkt.’
  • ‘Integriteit is een zwaar thema. Door de vorm van het spel, blijft het ontspannen. Het spelen van het spel blijft natuurlijk een middel en geen doel op zich, maar het doorvragen naar de motieven van collega-collegeleden om een bepaalde keuze te maken, is leuk. Het bespreekbaar maken van lastige kwesties, daar zit de kracht.’
  • ‘Het spel is een goed middel om in te zetten bij het begin van een nieuw college, om elkaar beter te leren kennen. Ook kan het als verdieping worden gebruikt op een later moment.’

Na een eerdere variant voor ambtenaren, zijn wij blij te horen dat het spel ook bij dit college in de smaak viel.

Meer weten over het spel? Of wilt u met uw college ook op een leuke en ontspannen manier aandacht geven aan het thema integriteit? Kijk op onze website of neem gerust contact op.

 

Geschreven door Peter Schokker
Partner

Relevant

Bekijk alle artikelen die gerelateerd zijn aan het geselecteerde artikel.

Foto van Hoe de wens om het goede te doen, kan weerhouden te (h)erkennen wat er mis gaat

Hoe de wens om het goede te doen, kan weerhouden te (h)erkennen wat er mis gaat

Als relatief nieuwe medewerker bij BING en met de ervaringen die ik daarbij na bijna een jaar in de ...

Verder lezen
Foto van Verplichte risicoanalyse integriteit

Verplichte risicoanalyse integriteit

Voorkomen is beter dan genezen. Gemeenten, provincies en waterschappen dienen de integriteit van het...

Verder lezen
Foto van Integriteit, media en vertrouwen

Integriteit, media en vertrouwen

Op 4 juli werd bekend dat Carola Schouten wordt voorgedragen als burgemeester van Rotterdam. Direct ...

Verder lezen